Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета

КОМЕНТАР ЗАЯВИ ПРЕЗИДЕНТА
Єдина Помісна Православна Церква – запорука національної безпеки

Протоієрей Віталій СОБКО, прес-секретар єпархії

Єпископ Луцький і Волинський МихаїлПрезидент України Віктор Ющенко, виступаючи 24 серпня на майдані Незалежності, заявив про необхідність створення в Україні єдиної Помісної Української Православної Церкви, яка нестиме «високу місію повернення нації до її духовних витоків». Оскільки зазначена чітка позиція Президента викликала широкий суспільний резонанс, прес-служба Волинської єпархії Київського Патріархату вважає за необхідне оприлюднити коментар єпископа Луцького і Волинського Михаїла щодо цієї заяви.

«Духовенство нашої Церкви, як і переважна більшість волинян – православних українців-патріотів, – радо і схвально сприйняло слова Президента України, які запевняють нас, щодержава готова не лише відстоювати національні інтереси країни чи дбати про її економічне зростання, але й, відновлюючи історичну справедливість, – сприяти духовній консолідації українського суспільства та відродженню й плеканню традиційних християнських цінностей.

Аналізуючи перспективи вирішення цих важливих і давно наболілих проблем, не обов’язково бути далекоглядним політиком, аби розуміти, що лише адміністративно незалежна Українська Православна Церква з Патріархом у Києві спроможна стати тим духовним стрижнем нації, який утвердить Україну назавжди. Адже всім очевидно, що саме цього побоюються адепти проросійської імперської політики, з огляду на їхні заяви та дії.

Священнослужителі й віряни Волинської єпархії Київського Патріархату, обговорюючи неодноразові подібні заяви Президента України та дії нової влади в регіонах (у тому числі й на Волині), відзначають, що сьогодні справді є розуміння: держава може й повинна відігравати важливу роль в об’єднанні розділеного Українського Православ’я. Владі необхідно активніше виконувати посередницьку роль, ініціювати різноманітні просвітницькі заходи, що пропагуватимуть і логічно обґрунтовуватимуть цю священну мету, дбати і про те, щоби міжправославний діалог був тільки мирним і про жорстке реагування на провокативні порушення релігійного законодавства. Важливо, аби держава не перешкоджала православним спільнотам, які доросли до потреби звільнитися від впливу Москви й вирішили долучатися до будівництва єдиної помісної Церкви. Працюючи над зростанням популярності самої ідеї утворення об’єднаної Української Церкви, найкраще, вочевидь, узяти за зразок поширення в державі української мови, яка кріпне не стільки від законодавчих аргументів, скільки від створення таких умов, які мимоволі чинять її популярною, бажаною й необхідною.

Зі своєї сторони, Українська Православна Церква Київського Патріархату й Волинська єпархія зокрема висловлюють готовність співпрацювати в цьому напрямку з владою та йти назустріч усім українським православним спільнотам, які, перебуваючи в Московській чи іншій юрисдикції, доросли до розуміння, що для духовного розвитку нашого народу, незалежної Української держави сьогодні конче необхідна єдина помісна Українська Православна Церква з Патріархом у Києві.»

Волин. єпарх. відом.– 2005.– № 9 (10)

29 вересня 2005 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо