Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета

ХРИСТОС ВОІСТИНУ ВОСКРЕС!
(оповідання)

Підготував священик Андрій РОТЧЕНКОВ,
директор Центру християнського виховання дітей і молоді в Луцьку

Христос воістину воскрес! Малюнок Ірини ДацюкНіч добігала до кінця. Далеко, на східному обрії, небо почало рожевіти. Яскраво-рожева смуга поволеньки розсувалася щораз ширше. Починало розвиднятись.

В Оливному саду відізвалась перша пташина. За хвилину таких голосів стало чути більше, але вони були несмілі, неголосні. Коли ж почало розвиднятись, пташки виспівували голосніше й радісніше.

Місто Єрусалим було спокійне, там не було чути ніяких голосів. Мешканці спали. Це був святковий день. Свято Пасхи.

За містом, недалеко від гори Голгофи, теж було тихо. Там був гріб, у якому поховали Людину, Яку недавно стратили. Біля гробу було чути притишену розмову. То – римські вояки, щоб не заснути, розмовляли:

– Тите, як довго треба буде нам сидіти? – запитав один з них.

– Думаю, що незабаром прийде зміна, – відповів другий сонним голосом. – Але навіщо пильнувати цей гріб? Та ж умерлі не встають!

– Так первосвященик хотів. У цьому гробі лежить Ісус із Назарета. Він нібито казав, що третього дня встане з гробу, але цьому ніхто не вірить. Зате юдейська старшина думає, що Його приятелі можуть забрати тіло Померлого та казати, що Він воскрес.

– Бачиш, Октавіане, які ці люди дивні! Адже Ісус – така сама Людина, як і ми всі! Кому ж потрібен умерлий Чоловік? Чи не краще було б, коли б ми виспались, як усі інші вояки, а не сиділи ось тут цілу ніч?

– Ти говориш правильно, – сказав Лівій, – але тут справа з незвичайною Людиною. Ти, може, не повіриш, але мені розказували люди, що бачили, як Ісус повернув до життя померлого чоловіка, який вже три дні лежав у гробі. Розказували теж, що Ісус нікому нічого злого не зробив, а навпаки – допомагав кому лиш міг і хто Його про допомогу просив. Він уздоровив навіть хворого слугу одного сотника. То чому ж Його розіп’яли? В цьому мусить бути щось дивне або для нас незрозуміле. Можливо, що Він дійсно не з цього світу, як про це, кажуть, не раз говорив.

– Е, не плети нісенітниць! – сказав Октавіан.

Та вояк ще не договорив свого останнього слова, як над гробом заясніло якесь дивне світло, хоч сонце ще не піднялося з-поза обрію. Вояки перелякались та позатуляли очі руками, бо ясність була сильна і вражаюча. Серед тієї дивної ясності з’явився ангел у сріблясто-білій одежі. Він підійшов до гробу. Тієї ж миті камінь, що ним був привалений гріб, наче сам відвалився. З гробу піднялась величава світла постать. Вояки-римляни, що стерегли гріб, мусили ще сильніше заплющити очі, бо ясність була така велика, що звичайна людина не змогла на неї дивитися. Та все ж таки вони побачили, що на руках і ногах цієї Постаті червоніли рани.

Вояки з переляку почали відсуватись від гробу.

– Він воістину воскрес! – прошепотів Лівій. – Він воістину є Посланцем Неба!

І пташки, здавалось, почули ці слова воїна, повні віри й подиву, та почали щораз голосніше щебетати.

Цієї хвилини з-за обрію виринуло сонце і звернуло свої промені на воскреслого Ісуса...

Воротар на брамі Єрусалима побачив вояків, що з дивним поспіхом бігли до містаі щохвилини озиралися, наче боялись погоні. Не витримав і запитав:

– Що трапилось?

– Він воскрес! Він воістину воскрес!

– Так, Ісус справді воскрес! Ми ж бачили Його...

Волин. єпарх. відом.– 2007.– № 4 (29)

24 квітня 2007 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо