Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета

ХОМА-РОЗБІЙНИК
(оповідання)

Підготував священик Андрій РОТЧЕНКОВ,
директор Центру християнського виховання дітей і молоді в Луцьку

Хома-розбійник. Малюнок Ірини ДацюкВеликих злочинців і розбійників удавнину засуджували і засилали на важку працю в Сибір, – як казали, на каторгу. Але бувало, що декотрі втікали з каторги і далі продовжували займатися своїм злочинним ремеслом. Таким був Хома-розбійник, який утік з каторги і почав наводити страх на всіх людей, які жили мирно і спокійно. Його не раз хотіли спіймати і віддати до рук правосуддя, але кожен раз він встигав утекти.

Одного разу сталась така подія. Пасхальної ночі майже всі люди села пішли до церкви на Богослужіння. Але в одній хаті залишився малий хлопчик, який спокійно спав. Серед ночі він прокинувся від скрипу дверей. Розплющивши очі, він побачив у хаті зарослого, не по-святковому одягненого чоловіка. Хлопчик встав, думаючи, що люди вже йдуть із церкви. Він узяв зі столу крашанку, дав її незнайомому бородачеві і сказав: «Христос воскрес!» А той зніяковіло відповів: «Воістину воскрес!» – і пішов з хати, не взявши нічого, крім крашанки хлопчика.

Дізнавшись про це, люди стривожились. Отже, в їхній околиці знову з’явився Хома-розбійник. Вони зібрались усією громадою і вирішили спіймати злочинця. І зробили облаву. Цього разу дійсно спіймали Хому, зв’язали, почали допитувати, а він каже до них: «Христос воскрес!» Одні вирішили, що він збожеволів і треба його простити, інші – що він блазнює і його треба покарати. Покликали священика, а він і до священика каже тільки: «Христос воскрес!» Отець узяв його на поруки і запропонував його відпустити. Так і зробили. Хома-розбійник після того покинув село і щез надовго.

Селяни жили в деякому страсі. Але незабаром сталась в тій околиці велика біда – епідемія страшної хвороби чуми. Люди вимирали цілими сім’ями. Раптом у селі знову з’явився Хома-розбійник. Він почав доглядати хворих, хоронив тих, що померли, а на всі запитання відповідав: «Христос воскрес!» Коли закінчилась епідемія, то зник і Хома-розбійник. Дехто казав, що він заразився і також помер.

Але через деякий час далеко на відлюдді, в печері, хтось помітив якогось старця з довгою бородою і коли до нього підійшов та запитав, то старець відповідав тільки одне: «Христос воскрес!»

Почали люди приходити до нього, говорити з ним, розпитувати, просити порад, але він нікого не втомлював довгими повчаннями, нікого ні в чому не звинувачував, а всіх зустрічав словами: «Христос воскрес!» І ці слова, сказані з великою вірою і любов’ю, змінювали людей, як і його колись, і вони відходили від нього відроджені душею, бо в серцях їхніх дійсно Христос воскресав і вони ставали добрішими, збагачувались духовно, сповнювались любові і глибокої віри в Бога. Через Хому-розбійника Христос воскрешав їхні душі.

Волин. єпарх. відом.– 2007.– № 4 (29)

23 квітня 2007 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо