Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета

ПРАВЕДНИЙ НОЙ
(повчання)

Підготував священик Андрій РОТЧЕНКОВ,
директор Центру християнського виховання дітей і молоді в Луцьку

Праведний Ной. Малюнок Богдана ТИМЦА, 16 років, ЛуцькБіди стаються тому, що люди неправильно ставляться до природи, забруднюють її. Біди трапляються і через те, що люди недбало ставляться до своїх душ, забруднюють їх гріхами. Якщо є багато забруднених людських душ, у природі трапляється біда.

Бог бачив, що через бруд у душах людей може статися страшний потоп. Попередити про те, що може трапитись біда, Бог міг лише через праведного Ноя. Господь промовляв у його чистому серці. Ной ходив і переконував народ, щоб вони покинули грішне життя й очистили свої душі. Але люди не хотіли слухати Ноя. Вони продовжували грішити.

Ной почав будувати величезний корабель-ковчег. Яким повинен бути ковчег, навчив його Бог. Господь наказав Ноєві взяти до ковчега всякого роду тварин, щоб вони не щезли безслідно з землі. Ще Ной узяв запаси їжі для всіх пасажирів ковчега. Потім увійшли до ковчега Ной і дружина його та троє синів з дружинами.

Далі почався великий дощ. Він не припинявся ні вдень, ні вночі. Усе живе на Землі загинуло. Залишилися живими лише ті, хто був у ковчезі.

Поступово вода почала спадати. Ковчег плавав по поверхні води. Ной випустив із ковчега спочатку крука, а потім голубку, щоб пересвідчитися, що з’явилася суша. Тоді Бог наказав Ноєві виходити з ковчега і заселяти землю. Бог обіцяв на майбутнє не допускати, щоб потоп знищив землю.

Усі події, про які написано в Біблії, говорять не лише про той час, у який вони відбувалися, але і про наш.

За часів Ноя стався потоп, і сьогодні відбувається потоп. Але нині людей заливає не звичайна вода, яку ми п’ємо чи якою миємось, а брудна духовна вода поганих фільмів, книг, газет, яка забруднює душі людей.

Щоб зрозуміти це, спочатку поміркуймо, для чого людям вода? Людина п’є воду, за її допомогою готує їжу, вирощує рослини і тварин, миється, пере одяг, прибирає житло, перевозить вантажі, добуває електроенергію. Вода – це життя і чистота. А в біблійній мові вода також означає і духовну воду – це вчення, наука, інформація.

Для тіла потрібна звичайна вода, для душі – духовна. Звичайну воду ми беремо з крана чи криниці, воду духовну – з духовних джерел: книг, фільмів, газет... Звичайна вода може бути чистою, а може бути і брудною. Духовна вода також може бути чистою чи брудною. Чиста духовна вода – це Боже Слово, а також те, що навчає нас доброго. Шкідлива і брудна духовна вода – це фільми, книги, журнали які навчають людину грішити.

Щоби врятуватись від потопу, Ной сховався у ковчезі. Від сьогоднішнього потопу брудних вчень ми ховаємось у ковчезі Церкви. Там ми навчаємось, як очищати душу й уникати бруду. Якщо ми не допустимо в своє серце брудну воду, воно також стає ковчегом. Ной просмолив свій ковчег, щоб вода не потрапила всередину. Так і ми повинні захищати своє серце, бути уважними й обережними з духовною водою. Усе, що ми збираємось читати, слухати чи дивитись, ми повинні перевіряти на чистоту, порівнюючи зі Словом Божим. Якщо інформація, знання суперечать Божому Слову – уникаймо її, не допускаймо в своє серце!

Волин. єпарх. відом.– 2007.– № 5 (30)

23 травня 2007 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо