Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета

ПЕРШИЙ ГРІХ
(повчання)

Підготував священик Андрій РОТЧЕНКОВ,
директор Центру християнського виховання дітей і молоді в Луцьку

Перший гріх. Малюнок Ірини ДацюкЗло, тобто те, що проти Бога, що Богові не подобається, виникло ще до того як була створена людина. Воно виникло в невидимому світі. Бог не створив зла, але дав ангелам свободу – вибирати між добром і злом. Деякі ангели неправильно скористалися цією свободою і виступили проти Бога, почали чинити зло. Їхнього командира зовуть сатаною, дияволом.

Сьогодні ми з вами будемо говорити, як зло потрапило до людей.

Перших людей звали Адам і Єва. Ім’я Єва означає життя, Адам – земний, узятийіз землі, тобто створений із тих частинок, що і все на землі.

Біблія говорить, що ми створені за образом і подобою Божою. Це значить, що ми схожі на Бога. Але схожі не тілом. Оскільки Бог невидимий, як повітря, то ми схожі на Нього невидимими душею і духом, які є всередині нас. А наше тіло схоже на тіло тварин. Коли душа працює, тоді людина стає більш подібною до Бога. Працює наша душа, коли ми молимось, читаємо Біблію, проявляємо любов до інших. Розум є частинкою нашої душі. Коли ми роздумуємо над чимось, розв’язуємо задачі, тоді наша душа також працює. Коли вчинки наші мудрі, тоді ми також схожі на Бога, адже Він – Премудрий. Також уподібнюємось Богові, коли творимо: малюємо, ліпимо з пластиліну, вишиваємо, щось виготовляємо, адже Бог є Творець.

У Біблії написано, що перші люди жили в райському садку. Що означають ці слова? Рай – тобто щастя, насолода – був як усередині – у душах перших людей, такі зовні – в природі.

Бог жив у душах Адама і Єви, вони могли розмовляти з Ним і це було справжнім раєм. Вони були слухняні Богу і тому мудро керували навколишньою природою. Слова з Біблії про те, що Адам «дав імена кожній живій істоті», означають, що перші  люди добре знали закони природи, берегли її, а тому вона була справжнім раєм.

У раю були два особливих дерева: дерево життя та дерево пізнання добра і зла. Бог заборонив людям їсти плоди другого.

У нашій землі є багато скарбів, закладених Богом. Вони називаються корисними копалинами. Людям доводиться попрацювати, щоб добути їх із землі, вони даються нелегко. Так само на сторінках Біблії є скарби, призначені для нашої душі. Щоб їх добути, також треба попрацювати, подумати. Бо часто за словами Біблії захований зовсім інший зміст, інше значення.

Вислів «їсти плоди з дерев» також має прихований зміст. Він подібний до висловів «пекти раки» – тобто червоніти, «наламати дров» – тобто наробити помилок, «ловити ґав» – тобто бути неуважним. «Їсти плоди з різних дерев» означає отримувати наслідки від різних вчинків.

Коли ви слухняні Богові і батькам – у вашому серці спокій і радість, тоді в ньому – Бог, і ваше життя щасливе. Тоді ви споживаєте плоди з дерева життя. Коли ж ви неслухняні – зриваєте плоди з дерева пізнання добра і зла, тобто гіркі плоди неслухняності.

Розглянемо на прикладі, що означає «зривати різні плоди».

Мама наказує дитині переходити вулицю тільки на пішохідній частині дороги і лише на зелене світло. Якщо дитина не послухається, то може потрапити в аварію. Які наслідки неслухняності? Звісно, що погані.

Ще приклад. Хлопчик грав у футбол і дуже розігрівся. Він прийшов додому і хоче напитися холодної води. Тато не дозволяє йому цього робити. Що трапиться, коли він не послухається? Він застудиться. Цей хлопчик з’їсть плоди з дерева пізнання добра і зла.

Онук побачив, як важко бабусі нести відро з водою. Він підбіг і допоміг. Хоч важко йому було нести, але як приємно робити добро, як радісно на серці. Внук зірвав плід з дерева життя. Цей плід – радість.

Перші люди зірвали плід з дерева пізнання добра і зла, тобто перестали слухатись Бога. Їх спонукав до неслухняності змій. Під виглядом змія тут зображений ворог Бога і людей – диявол, або сатана. Диявол переконував людей, що Бог нібито сказав неправду, і що й неслухняні Богові люди залишаться щасливими. Після того, як перші люди перестали слухатися Бога, їхні душі забруднилися гріхами.

Бог хотів, щоб Адам і Єва попросили ви­бачення, щоб очистили свої душі й не втратили раю. Та й запитав їх: «Чи ви їли з дерева пізнання добра і зла? Чи були ви слухняні?» Адам повинен був сказати: «Боже, вибач,я винен у своїй неслухняності». Замість того відповів: «Я не винний! Навіщо Ти, Господи, дав мені жінку?! Це вона підбила мене до неслухняності!» Тобто Адам, замість того, щоб покаятися, звинувачував свою жінкуі Бога. Єва також не покаялась. Вона сказала: «Я не винна. Винен змій».

Оскільки вони не вибачились, то втратили спілкування з Богом. Втратили рай. Біблія нам говорить, що Бог вигнав їх із раю. Але Бог обіцяв, що люди повернуться в рай. Для цього повинен народитися Спаситель, Який допоможе перемогти диявола, Який «зітре голову змія». Цей Спаситель народився, це – Ісус Христос.

Волин. єпарх. відом.– 2007.– № 1 (26)

25 січня 2007 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо