Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета

ЗРУЙНОВАНЕ ГНІЗДО
(оповідання)

Підготував священик Андрій РОТЧЕНКОВ,
директор Центру християнського виховання дітей і молоді в Луцьку

Зруйноване гніздо. Малюнок Ірини ДацюкОсь нарешті прийшла весна. Прилетіли з-за моря ластівки і почали вити гнізда. Усі раділи бажаним гостям – благовісницям весни.

Пара ластівок звила собі гніздо під дахом одного селянина. Як старанно клопотали­ся пташки, споруджуючи свій будиночок!І ось уже в гніздечку вилупились і запищали пташенята...

Є на світі хороші люди, але немалоі злих. Один неслухняний хлопець Іванко посперечався з іншими хлопчаками, що каменем зіб’є гніздо ластівок. Вони й не гадали, що йому вдасться поцілити у гніздо, так високо воно було. Але Іванко прицілився, кинув камінь – і гніздо впало. Пташенятка, які були ще без пір’ячка, випали і розбились.
Великим було горе ластівок. Як жалібно вони квилили, коли знайшли на землі своїх діток. Літаючи над головами хлопців, згорьовані птахи ніби докоряли:

– Діти! Чому ви так жорстоко вчинилиз нами? Для чого забрали нашу радістьі втіху? Бог вам суддя!

Хлопцям до сліз стало шкода ластівок. Іванко разом з іншими старався відігріти мертвих пташенят, але даремно! Було вже пізно, біди не виправиш. Хвилина безумства – розкаяння на все життя!

...Пройшов час. Іванко виріс, одружився. Він мав двох старших дітей, а один ще гойдався у колисці. Стали батьками й обоє його товаришів. Давно забуто дитячі пустощі, забута й історія з ластівками. Але вже ніколи з того часу ластівки не вили гнізду їх будинках.

...Стояло спекотне, сухе літо. Одного разу опівночі загорівся будинок Івана. Іван вискочив, не встигнувши винести дитину, яка лежала в колисці. Вогонь швидко перекинувся на сусідні будинки. Усі троє опинились без даху над головою. Сидять нещасні погорільці на попелищі, гірко плачуть. Особливо ридає Іван за своєю дитинкою, яка загинула:

– За що, Господи, Ти так покарав мене? Чим я Тебе прогнівив?

У цей час звідкись прилетіли ластівки. Закружляли прямо над головами Івана та його товаришів. Згадав тоді Іван гніздо, яке він колись зруйнував, убитих пташенят і невтішне горе ластівок і зрозумів, що зірвав гіркі плоди своїх злих учинків. Поглянув він на своїх діток – і ще більше залився сльозами...

Волин. єпарх. відом.– 2007.– № 1 (26)

24 січня 2007 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо