Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета

НЕОЦІНЕННИЙ ДАР
Ківерці сподобилися прийняти ікону Божої Матері з Єрусалима

Андрій ГНАТЮК

Копія Єрусалимської ікони Божої Матері в Ківерцях. Світлина Сергія ДубинкиНеоціненний дар отримала цими днями громада ківерцівської церкви Покрови Пресвятої Богородиці Київського Патріархату. Справжню копію ікони Єрусалимської Божої Матері привезла для храму парафіянка Людмила Семенюк. Тепер ця святиня буде зберігатися тут завжди. Визначним моментом є те, що потрапив образ у Ківерці саме в день його особливого шанування.

Більше двох років пані Людмила перебувала на заробітках в Ізраїлі, доглядаючи 85-річну бабусю. Свого часу туди виїхали в пошуках кращої долі 26 мешканців Ківерців. Майже щонеділі Л. Семенюк вирушала із земляками в Єрусалим, аби набратися сили від святих місць. Там вона молилася не тільки за свою родину, а й за весь український народ.

– Привезти ікону в подарунок для рідної церкви було першим моїм бажанням, коли остаточно вирішила поїхати в Ізраїль, – говорить Людмила Семенюк. – Коли стала вибирати – саме ікона Єрусалимської Божої Матері запала мені в душу.

Пані Людмила дуже хвилювалася, як буде проходити митний огляд. Боялася, що ікону можуть заборонити вивозити, хоча на ній і вказаний дозвіл для експортування. Митники ретельно перевіряли валізи, а коли побачили образ, трепетно взяли його в руки, аби не пошкодитти, і поклали назад.

– А в дорозі ця ікона оберігала мене, – стверджує парафіянка. – Коли я повернулась додому, ми одразу приїхали до церкви, де на нас чекали люди, які хотіли побачити цю святиню. І легко на душі було, тому що я все привезла і побачила людей, які дійсно хотіли побачити цю ікону і чекали на неї.

Уже в день принесення образа до храму біля нього відправили молебень і запалили два пучки із 33-х єрусалимських свічок. Ківерцівський декан і настоятель Свято-Покровського храму протоієрей Олег Ткачусь розповів, що ікона була написана через 15 років після Вознесіння Господа нашого Ісуса Христа. Тобто євангеліст Лука написав її прямо з Пресвятої Богородиці ще живої. Образ Єрусалимської Божої Матері був при хрещенні князем Володимиром Київської Русі.

Здавна Єрусалимська ікона Пресвятої Богородиці відома як чудотворна. До неї припадали в дні лихоліть і пошестей. А її дар для ківерчан особливо приємний тим, що храм незабаром відзначатиме 10-річчя. 25 листопада, в день пошанування ікони за новим стилем, тут відправляли, як на храмове свято. А враховуючи, що це ще й День скорботи, вимолювали у Богородиці заступництва за всіх українців, убієнних під час голодоморів та репресій.

Волин. єпарх. відом.– 2006.– № 12 (25)

26 грудня 2006 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо