Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета

Рятуймося з трясовини хабарництва!

Священик Роман МЕДВЄДЄВ, настоятель парафії Волинської ікони Богоматері в с. Богушівка Луцького районного деканату

Корупція призвела до Майдану. Чи ж очистимося від неї – найбільшої скверни нашого суспільства?

Чимало з нас гадає, що корупція – це там, на верхах, серед нардепів і олігархів, де йдеться про мільйони доларів і мільярди гривень. А шоколадка секретарці, коньяк нянечці, куплена курсова, липова золота медаль, усілякі могоричові справи – ну яка ж це корупція? Проте й одне, й друге є гріхом. І цей гріх настільки в’ївся в українське суспільство, що вже став нашим «способом життя».

Останнім часом багато говорять про здирництво та хабарництво, антикорупційні закони, люстрацію. Все частіше згадують про розкрадені державні кошти, злодійську владу, корупцію. Корупція –рідна сестра прямій крадіжці й дармоїдству.

Чи не лякає вас, шановні, що останні дослідження світової організації з питань корупції «Трансперенсі інтернешнл» висвітлили надто вже невтішну ситуацію для України? За рівнем хабарництва ми займаємо 144 місце серед 177 країн, що на одному рівні з Нігерією, Центральноафриканською Республікою і Папуа–Новою Гвінеєю. Ми живемо в хабарному середовищі! Люди звикли вирішувати всі справи та проблеми, давши хабара. Корупція вросла настільки глибоко, що викоренити це зло нам допоможуть не лише антикорупційні закони, а й пробудження людської свідомості, відродження духовного стержня кожного з нас. Ми стали на кожному кроці порушувати закони людські й закони Божі – і порушили всяку рівновагу в суспільстві.

У Святому Письмі Господь застерігає від хабарництва: «Не викривляй закону, не дивись на особи і не бери дарунків, тому що дарунки засліплюють очі мудрих і перекручують справу правих; правди, правди шукай, щоб ти був живим..» (Втор. 16:19–20); «Я не виправдаю беззаконника. Дарів не приймай, бо дари роблять сліпими зрячих і спотворюють справу правих» (Вих. 23:7–8).

Господь застерігає нас, що суворо буде судити неправдивих і нечестивих, тих, хто чинить беззаконня. Завжди потрібно пам’ятати: за скоєння злочину передбачено покарання. Гріх корупції є особливо важким зараз, коли проливається кров наших братів; коли на очах матерів не висихають сльози; коли молоді жінки стають вдовами, а діти зможуть побачити тата лише на фото; коли діти, підлітки, молоді й старі мають одну мрію – миру на рідній землі.

Ми досягнемо високого рівня розвитку, збудуємо міцну державу лише тоді, коли станемо здорові духовно. Змінюючи старі чи приймаючи нові закони, потрібно змінитися самим. Інакше вони не запрацюють, жертви будуть даремними, і ми й надалі сидітимем у болоті.

23 червня 2015 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо