Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета

На шляху до спасіння…

Запитання: Поясніть, будь ласка, слова апостола Павла: «Hеодружений турбується про Господнє, як догодити Господевi; а одружений турбується про мирське, як догодити жiнцi. Рiзниця є мiж заміжньою i дiвицею: незаміжня турбується про Господнє, як догодити Господевi, щоб бути святою i тiлом i духом; а замiжня пiклується про мирське, як догодити чоловiковi» (1 Кор. 7:32–34).

Відповідає священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, кандидат богословських наук.

Покликання людини завжди тривожило уми багатьох на цій землі. І як філософи ставили це питання дві тисячі років тому, так на часі воно і нині. Для християнина в цих словах немає ніяких протиріч, оскільки тут апостол Павло пропонує два шляхи спасіння своєї душі: через подружжя або через дівство.

Чи людина прийняла чернецтво, чи веде самотній спосіб життя, – може, якщо захоче, цілком присвятити себе служінню Богові. Одруженому ж доводиться при цьому брати до уваги і бажання своєї дружини, підтримувати яку для нього є також священним обов’язком.

Жінка незаміжня (чи вдова) і незаміжня діва має дбати про те, щоб бути святою – і тілом, і духом. Звідси зовсім не потрібно розуміти, що одруження з чоловіком є гріховним і оскверняє її тіло й дух. Цей вислів означає тільки, що дівиця чи вдова зважується повністю присвятити себе Господу. Жінка ж у шлюбі не одна володіє своїм тілом, а й чоловік її, і душа розділяється між турботами земними та небесними. Тому розмови про те, який вибрати шлях для спасіння – дівство чи сімейне життя, зазвичай даремні. Кожному потрібно знайти свій шлях, просячи Бога вказати йому, що для нього краще, і дбати про своє спасіння (Флп. 2:12) у тих умовах, в яких він поставлений Усевишнім. Ми ухиляємося у своєму спасінні не тоді, коли вибираємо той чи інший шлях для себе, але коли відвертаємося від волі Божої про себе.

Бажаєте одержати відповідь православного богослова на Ваші запитання?
Звертайтесь до нас: 43025 Луцьк, Градний узвіз, 1; (0332) 72-21-82; hazeta.vyev@gmail.com

22 вересня 2015 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо