Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета

ОБОРОНЦІ БЛАГОЧЕСТЯ
Луцькому Хрестовоздвиженському братству – 390

Андрій БОНДАРЧУК, голова Братства

Історія Волині, Луцька і волинського Православ’я нерозривно пов’язана з історією Луцького Хрестовоздвиженського братства. Утворення його диктувалось особливими умовами, які склались у той час для Православ’я на західноукраїнських землях, що відійшли під протекторат Польщі. Жорстка політика тотального окатоличування, спольщування місцевого населення, яку проводила тодішня Річ Посполита, призвела до руйнівних наслідків: православна віра опинилась на грані зникнення. Наші храми нищились, перебудовувались під католицькі, діяльність нашої Церкви переслідувалась. Вівся повальний наступ на українську освіту й культуру.

У цих украй тяжких умовах треба було знайти легальну форму захисту Православ’я. Тому передові, свідомі, освічені люди обрали для цього організацію Братства. Перший аркуш братського каталога, датований 1617 роком, перелічує його засновників і фундаторів: о. Герасим Микулич – ієромонах, ігумен чернчицький і титар Братства, ієромонах Герасим, Мойсей Соловицький – священик Димитрівської церкви, о. Іоан Федорович, ієромонахи Ісаакій Борисович, Паїсій Мостіцький, отці Йоан Гораінович – священик чернчицький, Гавриїл – священик Тростенецький, світські особи – Федір Четвертинський, Михайло Воютинський – підсудок луцький, Лаврентій Древинський – чашник землі Волинської, Олександр Зубцевський – городничий луцький, Криштоф Єловицький – підстолій волинський...

Можна лише здогадуватись, яких зусиль довелося докласти братчикам, аби одержати письмовий дозвіл польського короля від 20 лютого 1619 року на діяльність Братства, будівництво шпиталю, церкви і школи. Чисельність братчиків на той час помітно зросла, серед них бачимо немало авторитетних людей, у тому числі майбутнього гетьмана України Івана Виговського, батька Данила Братковського Богдана та інших. Але навіть королівський дозвіл викликав великий спротив польської влади, католицького духовенства. На адресу короля писали протести, а на Братство, його монастир, школу влаштовувались напади.

Та хоч би там як, але початок великої справи було покладено. Зусиллями і коштом братчиків, серед яких було немало заможних, духовенства, збудували притулок для бідних, церкву, монастир. Діяла школа. Братство допомагало розвиткові культури, освіти, займалось благодійництвом, допомагало споруджувати храми, облаштовувати їх. 1628 року в його друкарні побачила світ збірка жалобних віршів, написаних на смерть видатної особи – священика братської Хрестовоздвиженської церкви о. Йоана Василевича – «Лямент» (плач, голосіння). Збірник є першим друкованим виданням у Луцьку і на теренах сучасної Волині. Нині виявлено і досліджено його єдиний примірник, що знаходиться в Національному музеї у Львові.

За часи, що минули з тої пори, Братство переживало і розквіт, і занепад. Це ціла епоха, яскрава сторінка в історії Волині й України. Добре відомими стали імена братчиків Івана Виговського, Галшки Гулевичівни, Йова Кондзелевича, Данила Братковського, Марії Мазепини, Петра Могили, митрополита Іларіона, Петра Косача, Модеста Левицького, Івана Власовського, меценатів Терещенків та багатьох інших. Останній раз Хрестовоздвиженське братство відродилось 1990 року під назвою: Волинське крайове братство Святого апостола Андрія Первозваного, яке є складовою єпархії Київського Патріархату.

Історія Братства частково досліджена. Та є ще багато білих плям. Тому поважна дата в його біографії стане ще одним поштовхом для вивчення теми. Разом із багатьма організаціями цього року Братство має намір провести конференцію, присвячену цій даті та 16-й річниці незалежності України, ювілею магдебурзького права у Луцьку. Братство сподівається на активну участь у цьому заході багатьох істориків, релігієзнавців, священнослужителів із різних міст України. У рамках конференції заплановано також відкриття меморіальної дошки на Братському будинку по вул. Кондзелевича, 5, презентацію фототипічного видання «Ляменту» з паралельним перекладом сучасною українською мовою. Тим, хто бажає мати іменний примірник цього видання, просимо внести пожертву на р/р Братства в Укрсоцбанку 2600130016203, МФО 303019 код 21733563 або надіслати поштовим переказом на ім’я голови Братства: 43016 Луцьк, вул. Кондзелевича, 5. Пожертву можна зробити й у редакції «Волинських єпархіальних відомостей».

Волин. єпарх. відом.– 2007.– № 8–9 (33–34)

21 вересня 2007 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо