Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета

«ТОДІ ПРИВЕЛИ ДО НЬОГО ДІТЕЙ...»

Священик Володимир ПИРІГ,
настоятель парафії Покрови Пресвятої Богородиці в с. Миляновичі Турійського деканату

Діти – наша надія. Яким буде їхнє майбутнє, залежить сьогодні від нас – батьків, Церкви, школи. Разом цих три добрих учителі зможуть виховати дітей.

Є різні думки стосовно впровадження у школах предмету «Основи християнської моралі». Дехто вважає, що це не на часі, бо у Церкви, мовляв, немає навчальної бази. Але варто нагадати, що на Західній Україні вже з десяток років у багатьох школах є урок «Основи християнської моралі» і міжконфесійні методичні напрацювання на кожен клас. Церква загалом має двохтисячолітню, а в Україні – тисячолітню традицію навчання і виховання дітей. Саме на церковних, богослужбових книгах навчались писемності, культури, моралі.

Якщо подивимось на статистику кримінальних справ, на кількість розлучень, абортів, захворювань на СНІД і т. ін. по Україні, то побачимо, що у західних областях ситуація хоч і погана, але не така загрозлива. Річ у тім, що тут більше зберігались моральні цінності – не кради, не вбивай, люби ближнього свого. А це тому, що в ХХ ст. тут був більший вплив Церкви.

Ціль вихання досягнута тоді, коли, спираючись на релігійні засади, здійснюється щастя родини і спільноти, панує пошана закону, любов до батьків, посвята для свого народу. Виховання є плодом довголітньої праці, дорогоцінним скарбом. Виховання – друг, що його жодне нещастя не може від нас відлучити, жоден злочин не може знищити, жоден ворог не в змозі відібрати. Воно приятель удома, потіха у самоті, окраса в товаристві. Виховання проганяє помилки, веде до чеснот. Ким є людина без виховання? Що ми будемо мати через 10 років, якщо не навернемось до загальноморальних цінностей – удома, у школі, у спільноті? Тому слід повсюди в Україні, а не тільки на Волині й Галичині, запровадити у школах уроки християнської моралі, щоб виконати настанову Христа: «Пустіть дітей! Не бороніть їм приходити до Мене, бо таких є Царство Небесне».

Бажаєте, щоб Вашого листа опублікували У «Волинських єпархіальних відомостях»? Якщо у Вас є коментарі з приводу статей або думки, якими Ви прагнете поділитися з читачами, – надсилайте їх до редакції (Градний узвіз, 1, Луцьк, 43025). Будь ласка, зазначайте Ваше ім’я, прізвище, місце мешкання, а також телефон. Листи можуть редагуватися, скорочуватися.

Волин. єпарх. відом.– 2007.– № 10 (35)

25 жовтня 2007 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо