Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета

ТРОЯНДА ЗА ЗЛО
(оповідання)

Підготував священик Андрій РОТЧЕНКОВ,
директор Центру християнського виховання дітей і молоді в Луцьку

Троянда за зло. Малюнок Богдана Тимца, 16 років, ЛуцькБув теплий літній ранок. Вночі пройшов дощ. Сонце весело визирнуло із-за хмари і, зігрівши своїм лагідним теплом землю, покликало на вулицю як дорослих, так і дітей.

У повітрі було багато озону. Дихалось легко і глибоко.

Оля прокинулась після солодкого сну. Вона почувала себе дуже щасливою. Сьогодні неділя, і їй виповнилося 16 років. Мама заздалегідь потурбувалася про це свято. На стільці донечку чекала гарна біла сукня.

Оля швиденько встала, поспіхом привела себе в порядок і застелила постіль. Нарвавши великий букет троянд, іменинниця вирушила з дому. Вона поспішала до храму, щоб разом з близькими людьми подякувати Богові за прожиті роки.

Наспівуючи знайому мелодію, дівчина не помітила, як пройшла половину дороги. Раптом її погляд впав на бруківку. На відстані десяти кроків вона помітила брудного хлопчика. Замазурі було років п’ять. Він з великим задоволенням місив грязюку.

Оля не встигла і оком моргнути, як хлопчик набрав повну жменю болота і з усієї сили кинув у неї.

Вона відхилилася, та було вже пізно. Багно темною плямою причепилося на край сукні й потім скотилося на новий босоніжок.

Іменинниця спалахнула, зупинилась. Від смутку й образи вона вже відкрила рот, щоб накричати. Раптом спам’ятавшись, посміхнулась, і, вибравши у букеті найгарнішу троянду, кинула її хлопчині, котрий з великою зацікавленістю чекав, що зробить дівчина у відповідь на його злу витівку. Цей вчинок надзвичайно вразив його і він зніяковів. Він чекав усього на світі, та тільки не цього. Зараз йому стало значно прикріше, ніж їй. Вона пішла з приємним усвідомленням, що заплатила добром за зло, одержавши перемогу над своєю гарячковістю. А хлопчик залишився пригніченим від того, що зробив підлість, а його за те не тільки не покарали, але посміхнулись і подарували чудову квітку.

Квітами доброти, квітами вашої любові і співчуття платіть за злобу, заздрощі й ненависть – тоді зло буде переможене.

Волин. єпарх. відом.– 2007.– № 10 (35)

23 жовтня 2007 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо