Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета

«...ТОЙ БУДЕ ПІДНЕСЕНИЙ»
В очільника «Холмщини» Миколи Онуфрійчука – ювілей

Юлія СПІРІНА,
завідувачка видавничого відділу єпархії «Ключі»

Микола Онуфрійчук«...Хто впокоряється – той буде піднесений», – так говорить Господь. І вповні ці слова стосуються холмщан, яких було примусово виселено з прабатьківських земель.

Нині волинську громаду холмщаків очолює Микола Онуфрійчук, якому цього року виповнилося 70 літ – поважна дата у житті кожної людини.

Народився Микола Антонович 22 грудня 1937 року в селі Путновичі Холмського повіту в сім’ї коваля. Вона разом із сотнями тисяч співвітчизників зазнала варварської депортації на сухі, непривітні землі Південної України, однак правдами та неправдами повернулася ближче до рідної землі – на Волинь. 1960 року Микола Онуфрійчук, який завжди любив українську мову, закінчив Луцький державний педагогічний інститут і став учителем-словесником. Працював на культурно-освітянській ниві.

З часу виникнення руху земляків-забужан Онуфрійчук – активний учасник згуртування громади, а останніх сім років очолює Волинське обласне ветеранське громадсько-культурне товариство «Холмщина», яке стало найактивнішим громадським товариством на Волині.

Чимала частина роботи пана Миколи присвячена відродженню духовних надбань холмщан.

За його участі нашій державі було передано на зберігання унікальну чудотворну ікону Холмської Богородиці, перед якою схиляли голови руські князі, польські королі та російські царі. Ікону, що явила світу більше 700 чудес, які описані у книзі «Фенікс» єпископа Якова Суші. 2006 року до луцької церкви Великомученика Юрія Переможця урочисто внесено список (копію) цього образа, намальованого одним із холмщан.

Однак земля Холмська мала й інші святині, понищені часом і невіглаством. У селі Турковичі на місці знищеного православного монастиря цього року під час свята Положення риз Пресвятої Богородиці відбулося вшанування чудотворної Турковицької ікони Божої Матері, хресний хід до джерела та освячення води. Волинські холмщани подарували православній церкві Вишгородську ікону Божої Матері.

Із 1997 року постійно проходять торжества в церкві Архістратига Михаїла на клапті Холмської землі в с. Пісочне Сокальського району. Організовуються паломницькі поїздки в рідний край на храмові свята.

Але найбільшою справою життя Микола Антонович вважає спорудження церкви на честь Ікони Холмської Божої Матері у Луцьку. В Україні маємо храми, які прославляють різні Богородичні ікони (Почаївську, Казанську, Іверську), а на славу своєї, для нас найріднішої, до останнього часу не було. Безліч разів стукав М. Онуфрійчук до владних дверей, і, за словом Божим, відчинилися ті двері. Дякувати Богу, Луцька міська рада погодилася виділити землю для спорудження храму у сквері на проспекті Волі (навпроти 4-ї гімназії).

Сімдесят літ прожито. Вирвані з коренем холмщани, біль яких не вщухне довіку, пересаджені на нову землю, смиренно і невтомно працюють – упокорені, і будуть піднесені тим. Нехай же для цієї праці дає Господь здоров’я і натхнення Миколі Онуфрійчуку.

Волин. єпарх. відом.– 2007.– № 12 (37)

29 грудня 2007 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо