Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета

СВІТ ІКОНИ
Образи – не портрети святих і не ілюстрації євангельських подій. Це вікно у духовний світ...

Лариса ОБУХОВИЧ,
художник-реставратор обласного краєзнавчого музею

Світ ікони. Образи – не портрети святих і не ілюстрації євангельських подій. Це вікно у духовний світ...Давні майстри малювали ікони по-особливому. Вони не змальовували, не копіювали натури, як фотографи. Не тому, що не вміли, а тому, що не хотіли. Вони малювали інший світ. Свідомо застосовували зворотну перспективу, щоб сказати про те, що все земне вертається у землю. А після смерті – інша дійсність, інша перспектива.

Отже, ікони – це містичні ворота у потойбічний світ. Вони представляють особи святих не у земному, а в загробному світі. Там торжествує перемогу зображений святий. Він стоїть перед Богом і молиться за нас, а ми молимося перед його іконою, просячи заступництва за себе і ближніх.

Поклоняючись святим іконам, ми не вшановуємо дошку, полотно чи папір, на яких вони намальовані, ми лише віддаємо шану зображеним особам. Ікони – це видимі символи невидимих осіб, яким віддаємо почесті.

Щоб відчути правду ікон, треба до них звикнути і пізнати їх. Наше давнє українське церковне малярство не пішло шляхом наслідування натури, як у Західній Європі. Сирієць Павло Алепський, проїжджаючи Україною за часів Богдана Хмельницького, дивується високохудожньому живопису і різбярству, стилю іконопису, в якому не було надмірної данини тілесності.

Ми повинні пишатися, що наші предки творили високу культуру, що наші твори живопису високомайстерні, високодуховні. Українські майстри вміли висловитися мовою ікони. Усіх українських ікон світ не знав, тому про них не згадували всеоб’ємні видання, які виходили в Європі і включали всі слов’янські країни, крім нашої. Про нас там і згадки немає. Ситуація змінилася у роки незалежності України. Уже побачило світ багато чудових книг на тему вітчизняного іконопису. Та на Волині збереглися ікони ще не відомі нашій науці.

Багато образів потрібно реставрувати, щоб вони повністю не зникли для нащадків. Українська ікона, відповідно реставрована, видавана і пропагована, допоможе нам вписатися в коло культурних народів, і то культурою далеко не останньою.

Наш іконопис засвідчить, що український народ є одним із перших за висотою духовних цінностей серед народів Східної Європи, бо він відзначається своєрідним мистецьким висловом, переконливістю іконографічного змісту та богословської думки.

Волин. єпарх. відом.– 2008.– № 03 (40)

27 березня 2008 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо