Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета

СВІТЛО ХРИСТОВЕ
(повчання)

Підготував священик Андрій РОТЧЕНКОВ

СвічникПід час кожного Богослужіння в церкві засвічують свічки. Вони призначені не лише для того, щоб освітлювати приміщення. Бо навіть якщо служба правиться вдень, коли світла доволі, все одно запалюють свічки.

Свічки символізують теплоту наших молитов, сердечне покаяння за гріхи, просвітлення нас Божою благодаттю, нашу старанність у служінні Богу.

Свічки горять у різних місцях церкви. Їх запалюють за престолом у семисвічнику, на престолі, на жертівнику, біля ікон посеред храму. У храмі є великі свічники з лунками для багатьох свічок. Туди люди ставлять свічки, які є їх пожертвою на храм. На круглі свічники перед іконами ставлять свічки з молитвами за здоров’я. На квадратний підсвічник із зображенням Розп’яття, який називається канунник, – свічки з молитвою за упокоєння душ померлих.

Під час Всенічної та Літургії – на великому і малому входах, а також перед читанням Євангелія – з вівтаря виносять велику свічу на спеціальному свічникові. Ця свіча вказує на благодатне світло вчення Ісуса Христа, яке просвітлює наші душі, а також нагадує про Івана Хрестителя, який прийшов приготувати людей до зустрічі Спасителя, освітити їх світлом покаяння.

Особливе значення мають свічки на Богослужінні, яке відправляє єпископ. В одній руці він тримає дикирій – свічник із двома свічами, котрі означають Божу і людську природу Ісуса Христа, а в другій – трикирій – свічник із трьома свічами, котрі означають Три Божі Особи, Триєдиного Бога.

На свято Стрітення, в день, коли праведний Симеон назвав Христа світлом, у нашій церкві є звичай освячувати свічки, які називають «громничними». Їх запалюють вдома під час якоїсь небезпеки, бурі, грому, молячись Господу, щоб охоронив від нещастя і вислухав наші благання.

Нехай же наші душі палають вогнем віри, наче ґніт у свічці, нехай наша людська воля буде, як віск перед волею Божою!

Волин. єпарх. відом.– 2006.– № 2 (15)

21 лютого 2006 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо